Black forest cake

Magyarul  ⇣ 

Black forest cake

Recipe source: The Great British Bake Off: Step by Step Better Baking iOS app

After the first test, this cake quickly got into the the collection of my beloved recipes. At my family’s favourite confectionery their bestseller cake called ‘Miracle’ was just a black forest cake, that was everyone’s choice. The sweetness of the chocolate sponge cake is balanced by the tangy-sweet flavour of the cherry filling, and the whipped cream makes the whole thing airy light. Neither dry, nor too sweet and not too concentrated. The epitome of perfect harmony.

According to the following description you will see that you don’t have to panic even if you have no opportunity to download that mobile app, because you can achieve the perfect result with any cocoa sponge cake, stabilized whipped cream and pickled black or sour cherries or ready-made black cherry filling.

Since I made this as Christmas dessert, as a time-saver preparation I baked the gluten free cocoa sponge layers 2 days before Christmas Eve. When I tried to make this kind of sponge for the first time, I began quite skeptical, since only cocoa powder which keeps creamy egg yolks, sugar and egg white foam together. However, the result was a beautiful, light sponge cake.

I found a main difference compared with the normal sponge: the top of the layers are a bit more sticky. I piled them up while isolated them by parchment paper and when I tried to separate them again, a thin sponge layer sticked on the paper; but fortunately the loss wasn’t too bad, so it didn’t affect the outcome. Finally the sponge cake ‘tower’ was covered by tin foil and stored in a cool place until Christmas Eve.

On the day of assembly I made the whipped cream with some vanilla extract, then stabilized it by some sugar. The original recipe uses black cherries in Kirsch, but I didn’t want to use alcohol, so I chose one of the canned black cherry filling from the store, added some cinnamon. You can get this creamy-gel texture at home if you use corn starch and a jar of pickled cherry. This ingredient was on the can as well.

Before I layered the fruit filling on the bottom sponge layer, I filled a piping bag with the whipped cream and created a ring shaped edge as high as the fruit filling would be. Once you’ve created a cake using different coloured filling and cover, you surely faced to the problem when the sponge layers squeezed out the soft filling a bit, which mixed into the coating creme while you tried to smooth the cream on the side. With this solution above, I guarantee, that you won’t experience those frustrating moments anymore.

I fit the middle sponge layer on the cherry filling than I completely covered the sponge by a spiral line. The piping bag and nozzles are very useful because the whipped cream layer will be more even, but feel free to put cream on the cake by a simple spoon then make it nice and even with a spatula; both work! I closed the creamy filling with the top sponge layer, then continued to use my piping bag to cover the whole cake, then I formed sharp edges and smooth surface by a spatula and plastic cake scraper. My glass lazy susie   does a good job for a ridiculous price: I can use it for decorate and serve the cakes too.

The cake was placed to the fridge for a few hours, so the filling and coating became sufficiently stiff. Before serving I decorated the cake with a previously made gingerbread house and snowy artificial pine trees. It was shown at the first slice that it is worth using piping bags since I got nice, even layers.

 

Do you like this recipe?
Follow the Holy Whisk Blog on Facebook, Instagram and Twitter
to be the first who read the latest blog posts.

• • •

 

Feketeerdő torta

Recept forrása: The Great British Bake Off: Step by Step Better Baking iOS app

Ez a torta az első kipróbálás után villámgyorsan bekerült a legkedvesebb receptjeim közé. A család kedvenc cukrászdájában a legnépszerűbb egy ‘Csodatorta’ névre hallgató, egyébként fekete erdő torta volt, mindenki ezt választotta. A kakaós piskóta édességét remekül ellensúlyozza a meggytöltelék savanykásan édes íze és az egészet légiesen könnyűvé teszi a tejszínes krém. Se nem száraz, se nem túl édes, se nem tömény. A tökéletes harmónia megtestesítője.

A most következő leírás alapján meglátod, hogy, ha az alkalmazás letöltésére esetleg nincs  lehetőséged, akkor sem kell kétségbe esni, mert bármilyen kakaós piskótatésztával, stabilizált tejszínhabbal és meggybefőttel vagy süteménybe való, készen kapható meggyes töltelékkel is tökéletes eredményt érhetsz el.

Mivel ez alkalommal Karácsonyi desszertként készítettem, időtakarékossági megfontolásból már 2 nappal Szenteste előtt megsütöttem a liszmentes, kakaós piskótalapokat. Amikor először próbáltam ilyen piskótát sütni, eléggé kétkedve fogtam hozzá, hiszen a cukros tojássárgáját és a fehérjehabot kizárólag kakaópor tartja egyben. Az eredmény azonban gyönyörű, könnyű piskóta lett.

Egy főbb különbséget tapasztaltam a normál piskótatéztához képest: a készre sült lapok teteje kicsit jobban ragad. Amikor sütőpapírral elválasztva egymásra halmoztam a tortalapokat és megpróbáltam újra szétválasztani őket, a felső vékony réteg azért egy-két helyen a papírra ragadt; de a veszteség szerencsére nem volt olyan szörnyű, így nem is befolyásolta a végeredményt. A piskóta-tornyot alufóliával is beborítottam és hűvös helyen tároltam Szentestéig.

Az összeállítás napján elkészítettem a tejszínhabot egy kis vanília kivonattal, majd cukorral stabilizáltam. Az eredeti recept Kirsch-be áztatott fekete cseresznyét ír, de én nem akartam alkoholt használni, így hát a boltban kapható fekete cseresznyés gyümölcstölteléket egészítettem ki egy kis fahéjjal. Ez a zselés-krémes állag egyébként kukoricakeményítővel otthon is elérhető például egy meggybefőtt esetében. Az általam használt konzerven is ez az összetevő szerepelt.

Mielőtt az első piskótalapra rétegeztem a gyümölcstölteléket, habnyomó zsákba töltöttem a tejszínes krémből és egy peremet nyomtam az alsó lapra, olyan magasra amilyen vastag a töltelék-réteg lesz . Ha már készítettél olyan tortát aminél a töltelék és a bevonó anyag színében eltérő volt, akkor biztosan szembesültél már azzal a problémával, hogy a lágy töltelék kicsit mindig kinyomódik a lapok közűl, és belekeveredik a bevonatba amikor elsimítod azt a torta oldalán.  A fenti megoldással ez a bosszantó elem garantáltan kimarad majd a tortakészítésből.

A cseresznyés töltelékre ráillesztettem a középső piskótalapot, majd a habnyomózsákkal csigavonalban teljesen beborítottam a piskótát. A habnyomózsák és fej azért praktikus, mert a krémréteg egyenletes magasságú lesz, de nyugodtan alkalmazhatod a rákanalazós majd spatulával elsimítós megoldást is, mindkettő működik. A krémréteget lezártam a legfelső lappal, és a habnyomózsák segítségével kívülről is bevontam a tortát, majd spatulával kialakítottam az éleket és az egyenletes felszínt. Ehhez nagyon jó szolgálatot tett a nevetségesen olcsó, forgatható, üveg tortaállványom, amit nem csak díszítéskor, hanem tálaláshoz is remekül tudok használni.

A torta egy pár órára bekerült a hűtőbe, így a bevonat és a lapok közötti töltelék is kellően megdermedt. Felszolgálás előtt a korábban elkészített mézeskalács házikómmal és havas hatású műfenyőkkel díszítem. Már az első szeletnél látszik, hogy megéri habnyomó zsákot használni, mert szép egyenletes rétegeket sikerült kialakítani.

 

Tetszett a recept?
Kövesd a Holy Whisk Blog Facebook, Instagram valamint Twitter oldalát,
és értesülj Te elsőként a legújabb blog posztokról.

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Sumith says:

    Wow amazing blog!!

    Liked by 1 person

    1. Thank you so much! 🙂

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s