Kladdkaka – the Swedish brownie

Magyarul  

Kladdkaka – the Swedish brownie

When I lived in Sweden this was one of my favourite desserts, then later I modified it according to my taste. It’s a quick and easy recipe: you don’t need your scale or hand mixer just a measuring jug and a fork to prepare this sticky chocolate cake.

I set the oven to 180 °C, then prepared the dough. I put the dry ingredients in the jug: 100 ml flour, 100 ml sugar, 100 ml demerara, 3-4 tbsp cocoa powder and 1 tsp cinnamon. Then I added 100 g melted butter, 2 eggs and 1 tsp vanilla extract or some vanilla bean paste (you can replace it with vanilla sugar as well).

I stirred the ingredients together in the jug with my fork then poured this mixture into a small lined tin. It’s good to know that the height of the cake will be about the same as the height of this mixture. I baked it for 20 minutes, then let it to cool down a bit.

I served it with Baileys pouring cream and some whipped cream then sprinkled with chocolate splitters. This time I bought ready-made pouring cream, but you can do it at home if you mix some double cream in Baileys Original Irish Cream.

 

Do you like this recipe?
Follow the Holy Whisk Blog on Facebook, Instagram and Twitter
to be the first who read the latest blog posts.

kladdkaka

• • •

Kladdkaka – a svéd brownie

Amikor Svédországban éltem, ez volt az egyik kedvenc sütim, majd később a saját ízlésemnek megfelelően átformáltam. Ez egy gyors, könnyű recept: nem kell mérleg vagy kézi mixer, csak egy mércés kancsó és egy villa, hogy elkészíthesd ezt a ragacsos csokis finomságot.

A sütőt előmelegítettem 180 °C-ra, és összeállítottam a tésztát. Az alábbi száraz hozzávalók egyből a kancsóba kerültek: 100 ml liszt, 100 ml cukor, 100 ml finomítatlan nádcukor (barnacukor), 3-4 kanál kakaópor és 1 kiskanál fahéj. Ez után hozzáadtam 100 g olvasztott vajat, 2 tojást és 1 kiskanál vanília kivonatot vagy vanília pasztát (ezt vaníliás cukorral simán helyettesítheted).

A hozzávalókat a villa segítségével a kancsóban összekevertem majd beleöntöttem egy sütőpapírral bélelt, kis tepsibe. Jó, ha tudod, hogy a sütemény magassága szinte azonos lesz a tészta-massza jelenlegi magasságával. 20 percig sütöttem, majd egy kicsit hűlni hagytam.

Baileys öntettel, tejszínhabbal és csoki-szórással tálaltam. Ez alkalommal készen kapható öntetet használtam, de otthon is elkészítheted, ha az eredeti Baileys Irish Cream likőrhöz keversz némi sűrű tejszínt.

 

Tetszett a recept?
Kövesd a Holy Whisk Blog Facebook, Instagram valamint Twitter oldalát,
és értesülj Te elsőként a legújabb blog posztokról.

Advertisements

11 Comments Add yours

  1. Sumith says:

    Great going!! Looking forward for many more posts!!

    Like

    1. I will try to share with you guys as much as I can 🙂

      Liked by 1 person

  2. Oh wow Brownies with Baileys – this must be heaven on earth.

    Like

      1. Another on the must try list. ❤

        Liked by 1 person

        1. I totally recommend to bake it this weekend 😉

          Liked by 1 person

          1. Will do my best. 😍

            Liked by 1 person

  3. Reka–Beautiful dessert!! Love the touch a Bailey cream– you served it up so well… thanks!

    Liked by 1 person

    1. Thanks! I’m happy if you like it! 😉

      Liked by 1 person

  4. Beautiful! 🙂 thank you for sharing 🙂

    Liked by 1 person

    1. You’re welcome! 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s