Hungarian stlye Spaetzle

Magyarul  

Spaetzle

Not too long time ago we visited our family, and I used this opportunity to buy some tools what is a little bit rare over here. One of theese is a Spaetzle maker, and of course after we arrived home I wanted to try immediately. Hungarian style Spaetzle called ‘nokedli’ or ‘galuska’ is a very simple side which is light as a cloud. We normally eat it with stew or saucy dishes. This portion is enough for about 4 people.

First of all I put a big pot of salty water on the stove, because I need slowly boiling water to cook my noodles. In the meantime I mixed 400 g flour, 250 ml water, 2 eggs, 1 tbsp oil, 1 tsp salt in a bowl. When the water started to boil, I set up my Spaetzle maker tool and placed some dough into the little square shaped holder. I started to move this part and as a result the small dough pieces fell into the water. After the noodles appeared on the top of the water I cooked them for another 2-3 minutes. Finally I filtered then rinsed them in cold water, placed into a serving bowl, and stirred 2 tbsp oil in it, to avoid the pieces to stick together.

You can see a serving idea… this time we ate it with yummy beef stew.

 

Do you like this recipe?
Follow the Holy Whisk Blog on Facebook, Instagram and Twitter
to be the first who read the latest blog posts.

• • •

Nokedli, galuska

Nemrég meglátogattuk a családot és én kihasználva az alkalmat beszereztem néhány eszközt ami ideát viszonylag ritkán fellelhető. Ezek közűl az egyik egy nokedliszaggató és természetesen miután hazaértünk azonnal ki akartam próbálni. Ez egy végtelenül egyszerű, felhő-könnyű köret. A nokedlit vagy galuskát leggyakrabban pörköltekkel vagy szószosabb ételekkel fogyasztjuk. Ez az adag nagyjából 4 személynek elegendő.

Először is a tűzhelyre tettem egy nagy lábasnyi sós vízet, ugyanis lassan forró vízre van szükségem a tészta kifőzéséhez. Közben egy tálban összekevertem 400 g lisztet, 250 ml vízet, 2 tojást, 1 kanál olajat, 1 kiskanál sót. Amikor a víz forrni kezdett a lábasra felpattintottam a nokedliszaggatót és némi tésztát helyeztem a négyzet alakú tartóba. A tartó mozgatása eredményeként a kis tésztadarabkák a vízbe estek. Miután a nokedlik megjelentek a víz tetején, még további 2-3 percig főztem őket. Végül leszűrtem és hideg vízzel átöblítettem a tésztát, majd egy tálba tettem és belekevertem 2 kanál olajat, hogy ne ragadjanak össze a darabok.

Itt láthatsz egy tálalási javaslatot… ezúttal isteni marhapörkölttel fogyasztottuk.

 

Tetszett a recept?
Kövesd a Holy Whisk Blog Facebook, Instagram valamint Twitter oldalát,
és értesülj Te elsőként a legújabb blog posztokról.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s