Somlói cake

Magyarul  

Somlói cake

Source: RozéKacsa Blog
http://rozekacsa.blog.hu/2016/04/11/segitsuti_366

When I’ve seen this amazing cake on RozéKacsa Blog, I knew I wanna try it. It based on a traditional Hungarian dessert called ‘Somlói galuska’ which is normally served in small dessert bowls, contains three different sponge pieces, rum syrup, crème patisserie and chocolate sauce.

The blogger dreamed big and created this stunning cake for an event called ‘Segít Süti 2016‘, where anybody can bid for the desserts of 30 famous Hungarian bloggers and the total amount of money will be used for charity and supports a foundation every year. So this cake collelted the 3rd biggest amount of money during the auction, and when she shared the pictures and the story, I asked her for the recipe, and she was so kind and shared it with me.

That recipe slept for a couple of months in my recipe box, then now I inaugurated my new kitchen with the cake of my dreams.

Three different sponge layers: normal, cocoa and a walnut favoured crust, separate with crème patisserie, sugar-rum syrup, toasted walnut pieces and apricot jam (and golden raisins if you like raisins in cakes). Covered with chocolate glaze and served with rum flavoured chocolate sauce and whipped cream… OMG!!!

 

Do you like this recipe?
Follow the Holy Whisk Blog on Facebook, Instagram and Twitter
to be the first who read the latest blog posts.

• • •

 

Somlói torta

Recept forrása: RozéKacsa Blog
http://rozekacsa.blog.hu/2016/04/11/segitsuti_366

Amikor először láttam ezt az elképesztő tortát a RozéKacsa Blogon, tudtam, hogy ki akarom próbálni. Egy hagyományos magyar desszerten, a Somlói galuskán alapul, amit leginkább kis desszertes tálakban szervíroznak és háromféle piskótát, rumos szirupot, cukrászkrémet és csokiszószt foglal magában.

A blogger nagyot álmodott és megalkotta ezt a lenyűgöző tortát a Segít Süti 2016 nevű eseményre, ahol bárki licitálhat 30 híres magyar blogger desszertjeire, és a teljes befolyt összeget jótékony célra használják fel, például egy alapítványt támogatnak vele évente. Ez a torta tehát a 3. legnagyobb  összeget gyűjtötte az aukció során, és amikor megosztotta a képeket és a történetet, megkértem Őt, hogy küldje el a receptet, és volt olyan kedves, hogy meg is osztotta velem.

A recept néhány hónapig a receptgyűjteményemben szunnyadt, aztán most álmaim tortájával avathattam fel az új konyhámat.

Három különböző piskótaréteg: sima, kakaós és diós tészta, cukrászkrémmel, rumos cukorsziruppal, pirított diódarabokkal és sárgabarack lekvárral elválasztva (és aranymazsolával, ha szereted a mazsolát a sütiben). Csokiglazúrral borítva, valamint rumos csokoládéöntettel és tejszínhabbal felszolgálva… TE JÓ ÉG!!!

 

Tetszett a recept?
Kövesd a Holy Whisk Blog Facebook, Instagram valamint Twitter oldalát,
és értesülj Te elsőként a legújabb blog posztokról.

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. gastrogranny says:

    Húúú, de jópofa! Biztos, hogy én is ki fogom próbálni! 🙂

    Liked by 1 person

    1. Nem fogsz benne csalódni 😉

      Liked by 1 person

  2. chefkreso says:

    The cake looks perfect!

    Liked by 1 person

    1. Thank you! 🙂 Check my instagram, you will find more yummy stuff there as well 😉

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s