Carp in breadcrumbs

Magyarul  

Carp in breadcrumbs

This is a traditional Hungarian dish which it’s a very popular dish at Christmas, but why should we eat it just once a year? It’s a good menu idea for Sunday lunch, and anyways… another opportunity to prepare and eat more fish, especially which is not as popular as salmon, cod or haddock, and instead of the sea it comes from the river or lakes.

I soaked the fresh fish slices in salty milk for a night (you can add some garlic as well if you want). It makes the fish more juicy and tender (it’s works with chicken breast fillet as well), and it helps to fade the strong fish flavour a little bit. So you, who don’t like fish because it’s too dry, or you who don’t like strong fish flavour, here is a perfect solution for your problem. No more excuses to don’t eat fish. 🙂

I put about 500 ml oil into a pot and started to heat it. In the meantime I used paper towels to make the fish pieces dry, and covered them fist with flour, then salted egg and finally with breadcrumbs.

When the oil was hot enough (you can put a rare piece of potato in it and when it’s golden brown you can be 100% sure that’s the oil is ready to fry your stuff), I put the carp pieces in it, and fried them till they became golden-brown (about 10 minutes). Then I placed them on a plate covered with paper towels, which absorbs the extra oil from their surface… that’s everything. It’s good with mash, rice or simply with salad.

 

Do you like this recipe?
Follow the Holy Whisk Blog on Facebook, Instagram and Twitter
to be the first who read the latest blog posts.

img_1954

• • •

 

Rántott ponty

Egy hagyományos magyar étel ami Karácsonykor igen népszerű, de miért együk csak egyszer egy évben? Ez egy kiváló menü-ötlet vasárnap ebédre, és akárhogy is… egy újabb alkalom a hal elkészítésére és fogyasztására, különösképpen, ha az nem olyan felkapott mint a lazac, a tőkehal vagy a foltos tőkehal, és a tenger helyett a folyóból vagy tavakból származik.

A friss halszeleteket egy éjszakán át sós tejbe áztattam (némi fokhagymát is adhatsz hozzá, ha szeretnéd). Ez szaftossá és puhává teszi a halhúst (csirkemell filével is működik), és segít egy kissé elfedni az erősebb hal-ízt. Szóval Neked, aki nem szereted a halat mert túl száraz, és Neked aki nem szereted a markáns hal-ízt, itt a megoldás. Nincs több kifogás a halfogyasztás ellen. 🙂

Körülbelül fél liter olajat öntöttem egy lábasba, majd melegíteni kezdtem. Idő közben papírtörlővel leitattam a haldarabokat és beborítottam őket először liszttel, sós tojással majd végül zsemlemorzsával.

Amikor az olaj kellően felforrósodott (dobj bele egy nyers krumplidarabot és amint aranybarnára sült akkor 100%-ig biztos lehetsz benne, hogy az olaj készen áll a sütésre), beletettem a pontyszeleteket és aranybarnára sütöttem őket (nagyjából 10 percig). Ez után egy papírtörlővel borított tányérra tettem őket, ami felszívja a felesleges olajat a felületükről… ez minden. Jól illik hozzá a krumplipüré, rizs vagy egy szimpla saláta.

 

Tetszett a recept?
Kövesd a Holy Whisk Blog Facebook, Instagram valamint Twitter oldalát,
és értesülj Te elsőként a legújabb blog posztokról.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s