Hortobágy style pancake

Magyarul  ⇣ 

Hortobágy style pancake

If you wanna try something new and unusual on Pancake Day, I suggest to prepare this savoury Hungarian dish. The crepes are stuffed with meat and poured by the sauce of the stew.

First of all, let’s prepare a Hungarian style stew, for example a quick chicken paprikash. Don’t forget to add some crème fraîche to the sauce before you finish the cooking, then remove the meat from the bones, and put it in the chopper. Be careful, we don’t want to make a meat puree, just chop it a little bit, till you still see small pieces of meat.

For the pancakes mix 10 tbsp (about 200 g) flour, 2 eggs, 75 ml oil, 300 ml milk and add 200 ml sparkling water just before you cook them. The bubbles make the pancakes light as a cloud. This crepe won’t be sweet, so it will perfectly match to the filling.

Pour or spray few drops of oil on your frying pan and pour some mixture in it. When the small bubbles appeared and the edges started to curled up a little bit it’s time to turn the pancake to the other side… with enough courage and a good pan it will work with the toss up method as well!

Finally cover the pancakes with the chopped meat from the stew, fold 2 opposite edges and roll it up. I served with the sauce of the stew and some crème fraîche on the top.

 

Do you like this recipe?
Follow the Holy Whisk Blog on Facebook, Instagram and Twitter
to be the first who read the latest blog posts.

img_2607

• • •

Hortobágyi palacsinta

Ha valami újat és rendkvülit szeretnél kipróbálni Pancake Day alkalmából (ami nálunk a torkos csütörtökkel esik egybe), ajánlom, hogy készítsd el ezt az ízletes magyar ételt. A palacsinták hússal töltöttek és a paprikás krémes szaftjával vannak nyakon öntve.

Először is készíts egy magyaros pörköltet, például egy gyors csirkepaprikást. Ne felejs a szafthoz adni némi tejfölt mielőtt befejezed a főzést, majd fejtsd le a húst a csontokról és tedd az aprítógépbe. Légy óvatos, nem szeretnénk húspétet készíteni, csak egy kicsit aprítsd össze, ameddig még elkülöníthetőek az apró húsdarabok.

A palacsintához keverj össze 10 kanál (kb. 200 g) lisztet, 2 tojást, 75 ml olajat, 300 ml tejet és közvetlenül a sütés előtt adj hozzá 200 ml szénsavas ásványvizet. A buborékok pehely könnyűvé teszik a palacsintát. Ez a tészta nem lesz édes, inkább semleges, így tökéletesen passzol majd a töltelékhez.

Cseppents vagy spray segítségével fújj néhány csepp olajat a palacsintasütőre és önts bele egy keveset a keverékből. Amint megjelennek a kis buborékok és a szélek kissé kezdenek felkunkorodni itt az idő megfordítani a palacsintát… kellő bátorsággal és jó palacsinasütővel a feldobós módszer is menni fog!

Végül ráhalmozom a tölteléket a palacsintára, két szemközti szélét behajtom majd feltekerem. Szafttal a tetején tálalom, egy kis tejföllel a tetején.

 

Tetszett a recept?
Kövesd a Holy Whisk Blog Facebook, Instagram valamint Twitter oldalát,
és értesülj Te elsőként a legújabb blog posztokról.

Advertisements

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s