Savoy cabbage stew

∴ Open the post then scroll down for English ∴

Kelkáposzta főzelék

Volt egy kis kelkáposztám otthon, úgyhogy megkértem anyut, hogy küldje el a receptjét. Egy kicsit változtattam rajta, de a gyerekkoromból ismert ízt sikerült elérni. Ez az étel akkor azért nem tartozott a kedvenceim közé, de mostanság igazán megkívántam, és újra meg szerettem volna kóstolni… ez azért örömmel tölt el, mert azt jelenti: egy újabb zöldség került át a ‘kizárt!’ listáról a kedvenceim közé.

a0h7saqon67no
/Forrás: GIPHY/

Először is felvágtam a káposztát és néhány krumplit. Egy lábasba tettem őket, felöntöttem alaplével (vagy vízzel), amíg majdnem ellepi a zöldségeket és a fűszereket is hozzáadtam: só, őrölt kömény és majoranna. Addig főztem amíg a krumpli megpuhult.

Következő lépésként be kell sűríteni. Mutatok egy egészségesebb és egy hagyományos módszert amivel ez kivitelezhető.

Egészséges:
Ha egyfajta tiszta zöldségpürét ennél, vedd ki a főzővíz felét, adj hozzá némi sűrű főzőtejszínt (ez választható, de én csak ajánlani tudom), majd pürésítsd botmixerrel egy kicsit, de mindenképp hagyj benne nagyobb zöldségdarabokat is, mert jó ha a főzeléket különféle textúrák alkotják.

Hagyományos:
Az elkészítés során én ezt a módszert használtam. A biztonság kedvéért kiszedtem a főzővízből, amit majd visszapótolhatok, ha túl sűrű lesz a főzelék. Egy finomra vágott hagymát zsíron (vagy olajon) megpirítottam, majd hozzáadtam 2-3 kanál lisztet és folyamatos kevergetéssel aranybarnára pirítottam, majd hozzáadtam 2 kiskanál pirospaprikát és 1-2 dl vizet öntöttem a lábasba. Anyu tanácsa az volt, hogy vékony sugárban, egyenesen a fakanálra folyatva és folyamatosan kevergetve egyenletes lesz  rántás és nem lesznek benne azok a bosszantó lisztcsomók. Hozzáadtam a rántást a főtt zöldségekhez, majd addig főztem amíg besűrűsödött, végül beleöntöttem 1 dl sűrű főzőtejszínt.

A kelkáposzta főzeléket sertéspörkölttel és friss kenyérrel tálaltam.

 

Tetszett a recept?
Kövesd a Holy Whisk Blog Facebook és Instagram oldalát,
és értesülj Te elsőként a legújabb blog posztokról.

img_2255

• • •

 

Savoy cabbage stew

I had a small savoy cabbage at home so I asked my mom to send me her recipe. I modified it a little bit, but the well known taste from my childhood is the same. This dish was not my favourite, but few days ago I totally wanted to eat it again, and this made me feel so happy, because it means: I added another vegetable from the ‘no way!’ list to my favourites.

a0h7saqon67no
/Source: GIPHY/

So first of all I chopped the cabbage and some potatoes. I placed them into a pot, poured some stock (or water) in it, till it almost covered the veggies; and added the spices: salt, ground caraway seeds and marjoram. I cooked it till the potato became soft.

The next step is to add something which makes the stew thicker. I show you a healthy and a traditional way to fix this.

The healthy way:
If you would like to eat a kind of pure veggie puree, let’s remove some stock (or water), add some double cream (it’s optional, but I recommend), then use a blender to make it a bit smooth, but suggest to leave some bigger pieces in it, because it’s better to have different textures in the stew.

The traditional way:
I used this method during the preparation. I removed some of the stock (or water), just in case, what I can add back if it will be too thick. I seared a smaller finely chopped onion on fat (or oil), then added 2-3 tbsp flour and constantly stirred it till it became golden brown, then added 2 tsp sweet paprika powder and poured about 1-2 dl cold water into the pot, and continue to stir. My mom’s recommendation is to pour it directly on your cooking spoon slowly, it will be smooth without the annoying flour clusters in it. I added this sauce to the cooked veggies, and wait till it start to boil and thickened, and finally I added 1 dl double cream, and removed the pot from the stove.

I served my savoy cabbage stew with pork stew, and ate it with fresh bread.

 

Do you like this recipe?
Follow the Holy Whisk Blog on Facebook and Instagram
and be the first who read the latest blog posts.

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s