‘Szabolcsi’ apple and poppy seed cake

∴ Open the post then scroll down for English ∴

 

Szabolcsi almás máktorta

Recept forrása: Dunaújvárosi Hírlap Online
http://duol.hu/receptek/igy-keszitse-el-az-orszag-tortajat-1048334

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden évben várja a cukrászmesterek nevezéseit az ‘Ország Tortája’ díjra. A nagyközönség első alkalommal az Államalapítás Ünnepén, vagyis augusztus 20-án megrendezett ünnepség keretében kóstolhatja meg az első szeleteket a nyertes tortá(k)ból. A díj története során megfigyelhető az a trend, hogy a cukrászmesterek és kreatív elmék a torta megalkotása során hagyományos illetve tájjellegzetes magyar alapanyagokhoz igyekeznek nyúlni vagy újragondolnak egy-egy hagyományos magyar desszertet.

Pintér Zsolt ezzel a tortával nyert 2012-ben.

A torta nevében található ‘Szabolcsi’ jelző utal Szabolcs-Szatmár-Bereg megye híres almatermő területeire, melyeken a gazdák jellegzetes, és néhány helyen akár történelmi almafajtákat is termesztenek. Az eredeti recept szerint ‘Jonatán’ vagy ‘Idared’ almafajtát kell használnunk az elkészítés során, azonban, ha nincs lehetőséged beszerezni ezeket (ahogy nekem sem volt), nyugodtan használj bármilyen almafajtát ami megfelelő főzéshez-sütéshez. Én itt az Egyesült Királyságban ‘Cox’ fajtát választottam, ami egyébként a britek egyik történelmi almafajtája.

Az alma és a mák gyakori alapanyagoknak számítanak a magyar konyhában és a vanília krémmel egy kiegyensúlyozott desszertet alkotnak.

Az egész torta gluténmentes amennyiben gluténmentes édes morzsát használsz a tortalapokhoz. A lapok könnyed, levegős szerkezetűek, mivel szinte csak mák és tojásfehérje hab keverékéből állnak. Az almatöltelék édes és friss a citromlé és a fahéj találkozásával, nem túl puha textúrával. Imádom a hideg vaníliakrémet a mákkal, a jól ismert, hagyományos desszertünkre a Mákos gubára emlékeztet amit általában melegen fogyasztunk. Némi habfixálót kellett használnom a vaníliakrémhez, mivel valamiért nem annyira kemény ahogy én elképzeltem… de, ha ez történik, semmi pánik! Majdnem minden konyhai problémára van egy jó megoldás!

Tetszett a recept?
Kövesd a Holy Whisk Blog Facebook és Instagram oldalát,
és értesülj elsőként a legújabb blog posztokról.

IMG_6553IMG_6552

• • •

 

‘Szabolcsi’ apple and poppy seed cake

Recipe source: Dunaújvárosi Hírlap Online
http://duol.hu/receptek/igy-keszitse-el-az-orszag-tortajat-1048334
Since this recipe is in Hungarian, You can find a basic but handy vocabulary here to figure out what kind of ingredients you need.

Every year the Hungarian Confectioner Craftsmen Corporation invited entries to win the ‘Cake of Hungary Award’. The public can taste the first slices from the winner cake(s) in Budapest and at the confectioneries during the celebration of 20th of August , when St. Stephen founded the Hungarian State. A trend can be observed trough the history of this Award, that the pastry chefs and creative minds try to use Hungarian ingredients from specific areas of the country, where they are traditionally produced or re-think traditional Hungarian desserts.

Zsolt Pintér won the Award with this cake in 2012.

You can find ‘Szabolcsi’ in the name of it, because Szabolcs-Szatmár-Bereg county is famous about its apple orchards where farmers grow specific cultivars of apples. According to the original recipe we should use ‘Jonathan‘ or ‘Idared‘ apples, but of course if you have no chance to buy some (like me this time), just use any kind of apples which is good for cooking and baking. I’ve chosen ‘Cox‘ apples, here in the UK since it’s an old British cultivar.

Apple and poppy seed are very common ingredients in Hungarian kitchen, and with the vanilla cream it turns into a well balanced dessert.

The whole cake is gluten free if you use gluten free sweet crumbs for the crust. The sponge layers has light, airy texture since they are mainly just the mixture of poppy seed and egg white foam. The apple filling is sweet and fresh because of the lemon juice and cinnamon with not too soft texture. I love the chilled vanilla cream with poppy seed, it reminds me to our traditional dessert, the Poppy seed bread pudding what we usually eat hot. I had to use some stabilizer for the vanilla cream because of some reasons it was not that firm as I expected… but if it happens, just no panic, there is a good solution for almost every problems in the kitchen!

Do you like this recipe?
Follow the Holy Whisk Blog on Facebook and Instagram
and be the first who read the latest blog posts.

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. Love the combination of poppy seeds and apples. The cake looks fabulous! 🙂

    Like

    1. Thank you so much! 🙂 It was the idea of a great pastry chef, but I’m happy that I was able to prepare it at home without major problems.

      Liked by 1 person

      1. Not an easy task to most. You did a great job! 🙂

        Liked by 1 person

        1. Thanks, you are so kind! 💛

          Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s