Creamy marrow stew 

Magyarul  

Creamy marrow stew

This is one of the most simple dishes ever. During the days at summertime when the temperature is pretty high, probably I’m not the only one who is not able to look at a massive amount of meat and pasta on a plate, and wanna eat a yummy and light lunch or dinner.

Just grab some marrows, peel them, remove the seeed together with that spongy part in the middle, grate the cleaned veggies, then put them in a pot. Pour some milk and doubble cream (I normally do it in 70% milk and 30% cream) till it almost cover the grated marrow. Don’t forget to add a large pinch of salt and a bunch of fresh dill, or you can chop a handful of the herb as well, it depends on your preferences.

Start to cook stir it till boiling and set the hob to a lower level, remove some hot milk from the pot and mix it with some flour or gluten free flour till you get a smooth mixture, what you will pour back into the pot. Let’s increase the quantity of the flour by a table spoon, step-by-step, depends on if you like it more thick or not, it’s better to make a mixture again and make it thicker like this than get an extremely thick result for the first time. When the milk and flour mixture is in the pot, just stir it till it thickens and you can serve it immediately.

I normally eat it with ‘sunny side up’ eggs or normal stew for example from pork. Enjoy!

 

Do you like this recipe?
Follow the Holy Whisk Blog on Facebook, Instagram and Twitter
to be the first who read the latest blog posts.


• • •

 

Krémes tökfőzelék

A legegszerűbb ételek egyike. A nyár folyamán, azokon a napokon amikor a hőmérő higanyszála tényleg magasra kúszik, valószínűleg nem én vagyok az egyetlen aki képtelen ránézni egy nagy adag húsra és tésztára a tányérján és helyette inkább valami  finomat de könnyűt enne ebédre vagy vagyorára.

Csak fogj néhány főzőtököt, hámozd meg őket, távolítsd el a magokat a zöldség szivacsos közepével együtt, reszeld le a megtisztított tököket, majd tedd egy lábasba. Öntsd fel annyi tejjel és sűrű főzőtejszínnel, hogy ellepje (én kb. 70% tejet és 30% tejszínt használok). Ne felejts el hozzáadni egy nagy csipet sót és egy csokor friss kaprot, vagy akár fel is apríthatsz egy marékkal a zöldfűszerből, csináld a Te ízlésednek megfelelően.

Kezdd el főzni és keverd meg néhányszor forráspontig, majd állítsd a tűzhelyed alacsonyabb fokozatra és vegyél ki némi forró tejet a lábasból és csomómentesre keverd ki némi liszttel vagy gluténmentes liszttel, majd ezt a keveréket öntsd vissza a lábasba. A liszt mennyiségét kanalanként emeld, attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnéd a főzeléket, inkább többször készítsd el a lisztes keveréket és fokozatosan sűrítsd be, minthogy nagyon összeálljon már elsőre. Amikor belekerült a sűrítőanyag, addig főzd tovább amíg a főzelék besűrűsödik és már tálalhatod is.

Én általaban tükörtojással vagy egyszerűen pörkölttel fogyasztom ami például sertésből készül. Jó étvágyat!

 

Tetszett a recept?
Kövesd a Holy Whisk Blog Facebook, Instagram valamint Twitter oldalát,
és értesülj Te elsőként a legújabb blog posztokról.

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s