Hungarian layered potatoes

Magyarul  

Hungarian layered potatoes

Now I show you a simple dish what we eat very often in Hungary, since it’s so filling and the ingredients are quite cheap. If you wanna save time, you can make some preparations a bit earlier than you actually put the dish in the oven.

So first of all, I cooked some whole potatoes in salty water till it’s almost ready but still a bit raw in the middle, I placed them in cold water because this way I can peel them easily. Finally I sliced them, and the slices were about half cm thick.

In the meantime I prepared some hard boiled eggs and fried my favourite sausage in oil. Here in the UK, if you have no chance to get some Hungarian sausage (for example ‘csabai‘ or ‘debreceni‘ type what I normally use) maybe chorizo or hunter’s sausage could be good if you add a half tsp ground caraway seeds and a tsp of sweet paprika powder and some garlic. This way it will have quite similar taste like Hungarian style sausages. As the last step of the preparation I opened a normal (not light!) crème fraîche and mixed it with a whole egg.

Now we have all of the ingredients to create the layers in a deep baking tray. First of all I covered the tray with butter then sprinkled it with some breadcrumbs. It’s good when they stick in the butter and completely cover the baking tray because the potatoes on the bottom layer will be a bit more crispy at the end.

I created the first layer from potato slices. I arranged them to overlap each other and sprinkled some salt on the top. I created the next layer from egg slices with some crème fraîche-egg mixture poured on the top (no worries: the egg won’t stay raw). The third layer could be potatoes again followed by the sausage pieces and the crème fraîche-egg mixture again. Make sure, you save some savoury oil for later. The top layer should be potatoes, but of course you can create as many layers as you want, just repeat the previous steps.

When I finished the top layer, I poured the savoury oil on it evenly and sprinkled with bread crumbs which makes it even more crispy, but you can add some crème fraîche-egg mixture and grated cheese as well. Bake it till the potatoes and the breadcrumbs (or the cheese) become golden brown and crispy. It takes about 20 minutes or so.

Serve it with cold crème fraîche on the top, and enjoy not just the yummy tastes but the hot-cold opposite as well.

 

Do you like this recipe?
Follow the Holy Whisk Blog on Facebook, Instagram and Twitter
to be the first who read the latest blog posts.

IMG_6813

• • •

Rakott krumpli

Most egy mindenki által jól ismert, egyszerű receptet mutatok Neked, amit mi magyarok gyakran fogyasztunk, mivel nagyon laktató és az alapanyagok viszonylag olcsóak. Amennyiben időt spórolnál, néhány előkészületet már jóval az előtt is elvégezhetsz, mielőtt a tepsit betennéd a sütőbe.

Először is sós vízben, hajában addig főztem néhány egész krumplit, míg félig már megpuhult de belül még kissé nyers maradt, majd jéghideg vízbe tettem őket, így könnyebb volt lehúzni a héját. Végül fél centis szeletekre vágtam a krumplikat.

Idő közben elkészítettem néhány kemény tojást és olajon megpirítotam a kedvenc kolbászomat, általában Csabait vagy Debrecenit szoktam használni, de egy kevésbé fűszeres, pl. lecsókolbászt is fel lehet javítani némi fűszerrel, ilyen esetben használd az alábbiakat: só, bors, paprika, fűszerkömény, fokhagyma. Ezekkel egy, a kolbászéhoz hasonló ízhatást érhetsz el. Az előkészületek utolsó lépéseként egy kis poharas tejfölbe keverj el egy egész tojást (ha tejfölösebbre szereted, nyugodtan duplázd a mennyiséget).

Most már minden alapanyag készen áll, tehát el is kezdhetjük egy magas felú tepsibe rétegezni őket. Először kivajaztam a tepsit majd megszórtam zsemlemorzsával, ami akkor jó, ha szép egyenletesen beleragad a vajba és beborítja az egész tepsit, így az alsó krumpliréteg finom romogósra sül majd.

Az alsó réteg tehát a krumpliszeletekből készült, úgy rendeztem őket, hogy átfedésben legyenek, majd megszórtam őket egy csipet sóval. A következő emelet a tojásszeletekből állt amiket a tojásos tejfölös keverékkel öntöttem nyakon (ne aggdj, a tojás nem marad nyers). A harmadik réteg egy újabb adag krumpliszelet lett amit a sült kolbászdarabkák és egy újabb adag tojásos tejföl követett. Mindenképp tegyél félre egy adaggal az olajos kolbászzsírból. A legfelső réteg mindig krumpliszeletekből készüljön, de persze, ha magasabbra rétegeznéd a rakott krumplidat, csak ismételd a korábbi lépéseket.

Amikor elkészült a legfelső réteg, az ízletes kolbászzsírral nyakonöntöttem a rakott krumplit, majd meghintettem zsemlemorzsával, amitől finom ropogós lesz a teteje, de e helyett megkenheted a tojásos tejfölös keverékkel és megszórhatod reszelt sajttal, úgy is nagyon finom lesz. Addig sültöttem amíg a zsemlemorzsa és a krumpliszeletek (vagy a sajt) szép aranybarnára sültek. Ez körülbelül 20 perc alatt meg is történt.

Tálald hideg tejföllel a tetején és a finom ízeken túl élvezd a hideg-forró ellentétet is.

 

Tetszett a recept?
Kövesd a Holy Whisk Blog Facebook, Instagram valamint Twitter oldalát,
és értesülj Te elsőként a legújabb blog posztokról.

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s