Gyros in home baked pita bread

Magyarul  ⇣ 

Gyros in home baked pita bread

Gyros is my favourite street food, and one of the things what I miss fro home is my favourite place in Dunakeszi, on my opinion, that little street food restaurant serves the best gyros meat all over the world… but since I have no chance to buy plane tickets every week to eat there, I’m always working on the best home made gyros, and I think this time I got the result what I really want to share with you, since it’s finally very close to perfection.

First of all I prepared the gyros spice mix. For about 1 kg meat (this time I used chicken thighs with the skin on) I mixed together 2 tbsp salt, 1 tbsp black pepper, 2 tbsp oregano, 1 tbsp sweet paprika powder, 1 tsp thyme, 1 tsp basil, 1 tsp cumin, 1 tsp nutmeg, 1 tsp cinnamon and 2 cloves of pressed garlic. I covered the meat pieces with the spice then placed them in a roasting bag and added some olive oil.

I roasted the meat on 180ºC for about 30 minutes till it completely softened, then I placed the chicken thighs -first with the skin side down- on a roasting rack with an empty tray under that and saved the oily gravy in a bowl. If it’s possible use the grill mode on your oven and continue to roast the meat till it become a bit crispy and repeat this on the other side as well. The chicken thighs should be crispy outside but soft and juicy inside.

I used a sharp knife with thin blade to carve really thin slices.

For the pita bread let’s mix 175 ml warm water with a heaped tsp of instant yeast and 2 tsp honey, then add 300 g flour and knead a smooth dough. Let’s create about 6 balls from the dough and make them flat with your hands. They should be about 0,5 cm thick. Let them to rise for about half an hour on a surface covered with flour. Set the oven to 200ºC, and place the pita breads on a tin covered with flour, and bake them for abut 2 minutes after the pocket will be formed in the middle. You will easily notice that, because they will be puffy.

Finally I started to fill the fresh and warm pita breads with tzatziki, tomato slices, salad, onion and I dipped the sliced meat in the oily gravy and heaped the pita with it then poured some spicy paprika sauce on the top.

I normally serve it with fries and fresh salad on a plate and my personal favourite is grated cheese melting on the top…yuum!

 

Do you like this recipe?
Follow the Holy Whisk Blog on Facebook, Instagram and Twitter
to be the first who read the latest blog posts.

IMG_5476

• • •

 

Gyros házi pitában 

A gyros a kedvenc gyors kajám, és az egyik dolog ami otthonról hiányzik az a kedvenc gyrosozós helyünk, a Napterasz Dunakeszin. Véleményem szerint ez a kis street food étterem kínálja a legjobb gyrost a világon… de mivel esélyem sincs hetente csak azért hazarepülni, hogy ott hamizzak, folyamatosan a legjobb otthon elkészíthető gyros-on dolgozom, és azt hiszem eljött a pillanat, amikor érdemes megosztanom Veled a végeredményt, hiszen végre valahára elég közel jár a tökéleteshez.

Először is elkészítettem a gyros fűszerkeveréket. Nagyjából 1 kg húshoz (ezúttal bőrös csirkecomb filét használtam), összekevertem 2 kanál sót, 1 kanál őrölt feketeborsot, 2 kanál oregánót, 1 kanál édes fűszerpaprikát, 1 kiskanál kakukkfüvet, 1 kiskanál bazsalikomot, 1 kiskanál római köményt, 1 kiskanál szerecsendiót, 1 kiskanál fahéjat és 2-3 gerezd friss, préselt fokhagymát. A húst alaposan befűszereztem, majd sütőzacskóba tettem és hozzáadtam némi olíva olajat.

A húst 180ºC-on körülbelül 30 percig sütöttem, ezalatt teljesen megpuhult, majd a comb filéket -először bőrös felükkel lefelé- egy sütőrácsra tettem ami egy tepsiben állt és félretettem a hús alatt összegyűlt sült zsiradékot. Amennyiben lehetséges, innentől a grill funkciót használd a sütéshez, amit addig folytass amíg a hús kívülről szépen ropogósra pirul és ezt ismételd meg a filék bőrös oldalán is. A húsnak kívül ropogósnak, belül szaftosnak kell lennie.

Egy vékony pengéjű, éles késsel vékonyra szeleteltem az elkészült gyroshúst.

A zsebes pitához keverj össze 175 ml meleg vizet egy púpozott kiskanál instant élesztővel és 2 kiskanál mézzel, majd dolgozd el 300 g liszttel, amíg sima tésztát nem kapsz. Készíts 6 tésztagolyót, kézzel lapítsd fél centi vastagra, majd lisztezett felületen keleszd 30 percig. A sütőt melegítsd 200ºC-ra és lisztezett tepsin addig süsd a pitákat amíg a közepükön ki nem alakul a zseb. Ezt könnyen észre fogod venni, mivel szépen felfújúdnak.

Utolsó lépésként elkezdtem megtölteni a friss, meleg pitát tzatzikivel, paradicsom szeletekkel, salátával, hagymával és a félretett zsiradékba mártott gyroshusival, majd csípős paprikaszósszal a tetején tálaltam.

Általában sültkrumplival és friss salátábal tálalom, és a személyes kedvencem ha a tetején olvadozik némi reszelt sajt… nyami!

 

Tetszett a recept?
Kövesd a Holy Whisk Blog Facebook, Instagram valamint Twitter oldalát,
és értesülj Te elsőként a legújabb blog posztokról.

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Dudás Béci says:

    Csak így tovább! És köszönöm a jelölést. Természetes, hogy ilyen nagyszerű blogot nem hagyok ki a listámból: https://dudasbeci.com/2017/06/25/one-lovely-blog-award/
    Szép napot!!

    Like

    1. Köszönöm szépen Béci, nagyon jó volt olvasni a posztot és még több blogot, köztük a Kedvesedét is megismerni! Szép vasárnap estét Nektek, és örülök, hogy megtaláltuk egymást, a FB-on bármikor könnyedén tudunk kommunikálni 😉

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s