Cuban Mojo marinated roast pork

Magyarul  ⇣ 

Cuban Mojo marinated roast pork

One of my favourite gastro movies is Chef, where the whole story is around Cuban style street food. Probably you know this movie very well, so just remember the mouth-watering scenes when Martin made the Mojo marinade for the roast…OMG!

So now, I’ll show you how I prepared my Mojo marinated pork. Originally you should prepare this marinade with sour orange juice, but no worries if you have no chance to get some -like me-, we will solve this problem.

So the story of our roast starts a day before we would like to serve it.


INGREDIENTS

  • 500 g boneless pork shoulder or loin in one piece
  • Zest and juice of 1 large orange
  • Juice of 1 lemon and 1 lime
  • 1 small bunch of coriander
  • 200 ml extra virgin olive oil
  • 4 garlic cloves
  • 2 tbsp dried or fresh oregano
  • 2 tbsp salt
  • 2 tsp pepper
  • 1 tsp chilli powder or 1 chopped fresh chilli
  • 1 tsp ground caraway seeds

INSTRUCTIONS

  1. Put the ingredients from the list above into a food processor, and mix them together while it will chop the herbs and the garlic cloves for you. Then place your pork into a roasting bag then pour the marinade on it, and let the meat to sit in the mixture of juices, spices and herbs overnight in the fridge.
  2. On the following day, remove the marinade from the roasting bag -save it for later-, then close the bag, and place your meat into the oven for about 2 hours, on 170 °C to make sure it will be soft as butter.
    Maybe not everyone is a big fan of roasting bags, but my opinion is that they can do almost the same as a kitchen foil covered baking tray, but if you are lucky and your bag won’t leak you can save some time on cleaning really messy baking trays, and it will keep most of the juices in the meat.
  3. So when the meat is soft, remove your pork from the bag, and roast it for another 20 minutes on a roasting rack, or till the pork get a crispy but not burnt layer. Before you cut the first slices, rest the roast for a couple of minutes on a chopping board.
  4. You can use this time to prepare the Mojo sauce. Pour 250 ml of Mojo marinade and about 4 tbsp of roasting tray drippings into a pot and cook it while stir it constantly till it thickens.
  5. Finally your tender roast is ready to carve nice, thin slices or pull the meat apart, it’s up to you. Don’t forget to serve it with the tangy Mojo sauce or use it as a glaze on the whole roast before you slice it.

You can use this meat to prepare some classic Cubanos from the second picture.

 

Do you like this recipe?
Follow the Holy Whisk Blog on Facebook, Instagram and Twitter
to be the first who read the latest blog posts.

IMG_8957IMG_8954

• • •

Kubai Mojo-ban pácolt sertéssült

Az egyik kedvenc főzős filmem A Séf, ahol az egész történet a kubai stílusú street food köré szerveződik. Valószínűleg Te is jól ismered ezt a filmet, úgyhogy emlékezz csak arra a nyálcsorgató jelenetre, amikor Martin elkészítette a Mojo pácot a sülthöz… te jó ég!

Úgyhogy most megmutatom, hogy én milyen módon készítettem ezt a Mojo pácos sertést. Eredetileg keserű narancs levét kellene használni a recepthez, de csak semmi pánik, ha nincs lehetőséged hozzájutni -ahogy nekem sem-, találunk erre is megoldást.

A sültünk története a felszolgálást megelőző nap kezdődik.


HOZZÁVALÓK

  • 500 g csont nélküli sertés tarja vagy karaj egyben
  • 1 nagyobb narancs reszelt héja és leve
  • 1 lime és 1 citrom leve
  • 1 kisebb csokor koriander
  • 200 ml extra szűz olíva olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 kanál szárított vagy friss oregánó
  • 2 kanál só
  • 2 kiskanál bors
  • 1 kiskanál chilli por vagy 1 friss, aprított chilli
  • 1 kiskanál őrölt fűszerkömény

ELKÉSZÍTÉS

  1. A fenti listán szereplő hozzávalókat tedd egy turmixba vagy aprítógépbe és keverd össze őket, miközben a gép összeaprítja neked a zöldfűszert és a fokhagyma gerezdeket is. Ez után helyezd a sertéshúst egy sütőzacskóba, öntsd nyakon a páccal és hagyd a húst egy éjszakán át a gymölcslevek és fűszerek keverékében ücsörögni a hűtőben.
  2. A következő nap önsd le a pácot a húsról -tedd félre-, majd zárd le a zacskót és 170 °C-on süsd kb. 2 órán át, így biztos lehetsz benne, hogy a hús vajpuhára sül majd.
    Lehet, hogy Te nem vagy a híve a sütőzacskó használatának, de véleményem szerint nagyjából ugyanazt tudja, mint egy lefóliázott tepsi, azzal a különbséggel, hogyha szerencséd van és nem ereszt valahol a zacskó, akkor megspórolhatsz némi időt a leégett tepsik vakargatásán, és a nedvesség nagy részét biztosan a húsban tartja.
  3. Tehát amikor a hús megpuhult, vedd ki a sütőzacskóból, és egy sütőrácson süsd további 20 percig, vagy amíg a hús egy szép sült, de semmi esetre sem égett kérget kap. Mielőtt felszeletelnéd pihentesd egy vágódeszkán pár percig.
  4. Ezt az időt használd fel arra, hogy elkészíted a Mojo szószt. Önts 250 ml Mojo pácot egy lábasba majd adj hozzá 4 kanállal a sült szaftjából és folyamatos kevergetéssel addig főzd, amíg jól besűrűsödik.
  5. Végül az omlós sülted készen áll rá, hogy vékony szeletekre vágd vagy akár villák segítségével szálaira szedd, csak rajtad áll. Ne felejsd el a savanykás Mojo szósszal tálalni, vagy szeletelés előtt bekenni vele a sültet.

A sült felhasználásával például a második képen látható klasszikus Cubanos-t, azaz kubai szendvicset is készíthetsz!

 

Tetszett a recept?
Kövesd a Holy Whisk Blog Facebook, Instagram valamint Twitter oldalát,
és értesülj Te elsőként a legújabb blog posztokról.

Advertisements

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s