Cubanos

Magyarul  ⇣ 

Cuban sandwich

I’ve received an e-mail form Nick, the writer of Blogtastic Food, and he invited me to do some collaboration. He created his own pulled pork recipe and started to ask other bloggers to turn it into a new dish on their creative way and when we all finish the brainstorming and post our creations, all of the recipes -based on his pulled pork recipe- will be collected in one of his future posts.

So I’ve started to thinking about how can I use pulled pork, when I played Chef movie in the background. I really wanted to try classic Cubanos for a long time, so why not turn these great sandwiches into Pulled pork Cubanos?

Let’s see what will you need for the preparation.


INGREDIENTS


INSTRUCTIONS

Before we build the Cubanos let’s talk about the ingredients from the list above, a bit more detailed.

As I mentioned earlier, I prepared my pulled pork according to Nick’s recipe what can read it if you click on the link in the list. If you wanna make classic Cubanos, let’s use some slices from my Cuban Mojo marinated pork roast, but make sure, that you sear them on butter before you use for the sandwiches. You can see this version of Cubanos on the second picture.

Cheese is originally any kind of Swiss cheese, but I’ve used matured Cheddar in the Pulled pork Cubanos and Maasdam in the Classic Cubanos.

The pickes could be pre-sliced, or you can slice them before you build the sandwiches, according to your preferences.

I used smoked ham for my Cubanos, I think it could be any type of ham, but it looks better if it’s not wafer-thin.

I chose a simple baguette, but if sou can find Cuban baguette or hoagie roll thats more authentic 🙂

I  melted some premium Danish butter, and used a silicon brush to cover the baguettes.

My choice was Dijon mustard cause it’s tasty and colourful enough to get a nice result.

Now, let’s see, how will we get those yummy sandwiches from the picture.

  1. Cut the baguette into 15 cm long pieces, then cut them in half, and toast the cutted side in a cast iron grill pan, on medium heat.
  2. Place them on a plate, spread some mustard on the top slice, then create a layer from pickles, next layer will be ham, then cheese and the pulled pork or the seared Mojo marinated pork slices, finally close the sandwich with the bottom slice of the baguette.
  3. Use your silicon brush and cover the whole sandwich with melted butter on the outside, then place it back into the pan, and use a cast iron heavy skillet -or one of your heavy pots, like I did- to press it down a little bit. After about 1 minute turn the sandwich upside down and place your heavy skillet on it for another minute. If you have contact grill you can use that, and that way you won’t have to turn the Cubanos.
  4. It’s ready when the cheese started to melt and the crust is golden brown… like at the Chef movie!

Enjoy!

PS: Scott, thanks for the pan! 🙂

 

Do you like this recipe?
Follow the Holy Whisk Blog on Facebook, Instagram and Twitter
to be the first who read the latest blog posts.

I’m so glad that I got an invitation to do this creative collaboration,
and I’m looking forward to see all of the creations!
Thank you Nick!

IMG_8959IMG_8955

• • •

Kubai szendvics

 

Kaptam egy e-mailt Nick-től, a Blogtastic Food írójától, amelyben meghívott egy kis közös munkára. Nick megalkotta a saját pulled pork receptjét -ami egy fűszeres, lassan sült, majd szálaira szedett sertéshús- és megkért több bloggert, hogy varázsoljanak egy teljesen új ételt az ő recepjét felhasználva, majd, ha mindannyian befejeztük az ötletelést és posztoljuk az alkotáunkat akkor egy jövőbeli posztjában összegyűjti majd az elkészült alkotásokat.

Így tehát elkezdtem gondolkodni, hogy vajon mit is alkothatnék pulled pork felhasználásával, miközben a Séf című film ment a háttérben. Már nagyon szerettem volna klasszikus kubai szendvicset, Cubanos-t készíteni, szóval miért is ne varázsolhatnám ezeket a remek szendvicseket Pulled pork Cubanos-szá?

Nézzük hát, mi is fog kelleni az elkészítésükhöz.


HOZZÁVALÓK

× Smokey and spicy pulled pork
× Sajt szeletek
× Savanyú uborka
× Sonka
× Bagett
× Olvasztott vaj
× Mustár


ELKÉSZÍTÉS

Mielőtt összeraknánk a kubai szendvicset, beszéljünk kicsit részletesebben a fenti listán szereplő alapanyagokról.

  • Ahogy korábban már említettem, a szendvicsekhez használt pulled pork Nick receptje alapján készült, amit megtalálhatsz a listában található linkre kattintva. Ha klasszikus Cubanost készítenél, használj a saját, Kubai Mojo pácos sertéssültemből néhány vékony szeletet, de mielőtt a szendvicsbe teszed, vajon pirítsd meg egy kicsit. Ezt a változatot a második képen láthatod.
  • A sajt eredetileg bármilyen svájci sajt lehet, de én érett Cheddart használtam a Pulled pork, és Maasdamert a Classic Cubanoshoz.
  • A savanyú ubi lehet előre felvágott, vagy te is felszeletelhetet tetszés szerint mielőtt a szendvicsekbe teszed.
  • Én füstölt sonkát használtam mindkét szendvicshez, véleményem szerint bármilyen sonka megteszi, de jobban mutat ha nem hajszál vékonyra van szeletelve.
  • Sima, egyszerű bagettet használtam, de, ha esetleg találsz Kubai bagettet vagy hoagie bucit akkor azokkal autentikusabb a végeredmény 🙂 de nem mindig kell túlcifrázni.
  • Jó minőségű dán vajat olvasztottam és egy szilikon ecset segítségével vontam be a bagetteket.
  • Dijon-i mustárt használtam, mivel jó intenzív az íze és a színe is elég élénk ahhoz, hogy a végeredmény csodásan nézzen ki.

És akkor nézzük, hogyan is készülnek a képen látható fincsi szendvicsek.

  1. Vágd fel a hosszú bagettet kb. 15 cm-es darabokra, majd ezeket vágd félbe, és kissé pirítsd meg a belső felület egy közepes hőfokra hevített öntöttvas grillserpenyőn.
  2. Tedd őket egy tányérra, vékonyan kend meg mustárral a felső szeletet, majd készíts egy réteget az ubi szeletekből, a következő réteg a sonka, majd a sajt, a pulled pork  vagy a megpirított, Mojo pácos sertéssült szeletek és végül a bagett alsó felével zárd a szendvicset.
  3. A szilikon ecseted segítségével alul-felül teljesen vond be a bagett héját olvasztott vajjal, majd helyezd vissza a serpenyőbe az összeállított szendvicset és egy grillezéshez használt öntöttvas nehezékkel -vagy egy súlyosabb edénnyel, ahogy én is csináltam- nyomd le kissé. Egy perc elteltével fordítsd meg és tedd vissza a tetejére a nehezéket újabb egy percre. Ha kontakt grilled van, akkor az esetben nem kell forgatnod a Cubanos-t.
  4. Akkor van kész, amikor a sajt elkezd benne olvadni és a héja szép aranybarnára pirult… ahogy a Séf filmben is!

Jó étvágyat hozzá!

Utóirat: Scott, köszi a serpenyőt! 🙂

 

Tetszett a recept?
Kövesd a Holy Whisk Blog Facebook, Instagram valamint Twitter oldalát,
és értesülj Te elsőként a legújabb blog posztokról.

Nagyon hálás vagyok, hogy meghívást kaptam erre a kreatív közös munkára
és alig várom, hogy láthassam az összes elkészült alkotást!
Köszönöm Nick!

Advertisements

6 Comments Add yours

  1. Wow this makes me super hungry! We could totally hire a food truck and make these 😉

    Like

    1. Haha! It would be super cool! 😁💙

      Liked by 1 person

  2. Zsolt says:

    It was really delicious! Well done 😘

    Like

    1. Thank you my love! 😘❤️

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s