INGREDIENTS

Ezen az oldalon próbálom összeszedni a receptekben található alapanyagok magyar és angol megfelelőjét illetve az alternatíváikat az egyes országokban. A lista folyamatosan bővül.

• • •

On this page I try to collect the Hungarian and English equivalents of the ingredients you can find in recipes and their alternatives in each country. The list is constantly expanding.

Quantities

  • 1 kanál, evőkanál, ek. = 1 tablespoon, tbsp
  • 1 kiskanál, teáskanál, kávésknál, tk., kk. = 1 teaspoon, tsp
  • 1 bögre = 1 mug
  • 1 pohár = 1 glass
  • 1 csésze = 1 cup
  • 1 csipet = 1 pinch

Cereals

Dairy

  • vaj = butter
  • puha vaj = soft butter
  • olvasztott vaj = melted butter
  • hideg vaj = cold butter
  • sajt = cheese
  • tej = milk
  • túró, tehéntúró = curd cheese (cow – curd cheese)
  • tejföl = crème fraîche (not the same but if you ask me, the best to replace it)
  • habtejszín = whipping cream
  • Edami sajt = Edamer (cheese)
  • Ementáli sajt = Emmental (cheese)
  • mascarpone = Mascarpone
  • cheddar sajt = Cheddar (cheese)
  • sűrített tej = condensed milk

Eggs

  • tojás (egész) = egg (whole)
  • tojásfehérje = egg white
  • tojássárgája = egg yolk

Fats and oils

  • olaj = oil
  • étolaj, napraforgó olaj = sunflower oil

Flour

  • liszt, finomliszt, ,sima liszt, búzaliszt, BL55 = plain flour

Sweeteners

  • cukor, kristálycukor = sugar
  • méz = honey
  • fahéjas cukor = cinnamon sugar
  • barnacukor = demerara
  • nádcukor = cane sugar
  • porcukor = icing sugar
  • vaníliás cukor = vanilla sugar

Herbs and spices

  • só = salt
  • bors = pepper
  • fokhagymapor = garlic powder
  • fahéj (őrölt/egész) = cinnamon (ground/stick)
  • vanília (rúd) = vanilla (pod)
  • vanília kivonat = vanilla extract
  • vanília paszta = vanilla paste
  • szerecsendió = nutmeg
  • babaérlevél = bay leaves
  • cayenne bors = cayenne pepper
  • kakukkfű = thyme
  • zsálya = sage
  • rozmaring = rosemary
  • petrezselyem = parsley (leaf)
  • menta = mint

Sauces, dips and liquids

  • víz = water
  • húsleves = broth
  • alaplé = stock
  • mustár = mustard
  • paradicsompüré = tomato puree, double concentrate 

Fruits, dried fruits

  • citrom (héj, reszelt héja) = lemon (zest)
  • citromlé = lemon juice
  • zöld citrom, lime = lime
  • mazsola = raisin
  • alma = apple
  • narancs (héj, reszelt héja) = orange (zest)
  • avokádó = avocado

Vegetables

  • kukorica, csemege kukorica = corn, sweetcorn
  • gomba, csiperke = closed cup mushroom
  • spenót = spinach
  • hagyma = onion
  • burgonya, krumpli = potato
  • sárgarépa = carrot
  • petrezselyem gyökér = parsley root
  • karalábé = kohlrabi
  • zellergubó = celeriac (root)
  • angolzeller, szárzeller =
  • fokhagyma = garlic
  • póréhagyma = leek
  • mogyoróhagyma = shallot
  • apró csiperkegomba = button mushrooms

Nuts and seeds

  • dió (darált) = walnut (ground)
  • törökmogyoró = hazelnut
  • mandula = almond
  • mák (darált) = poppy seed (ground)

Meat and poultry

  • csirke = chicken
  • sertés = pork
  • marha = beef
  • sertéskaraj =
  • sertés csülök = pork knuckle

Seafood

  • garnéla = prawn

Charchuterie

  • pármai sonka = Parma ham

Leavening agents

  • porélesztő, instant élesztő = instant yeast
  • friss élesztő = fresh yeast
  • sütőpor = baking powder
  • szódabikarbóna = bicarbonate of soda

Jams & preserved food

  • áfonyalekvár = blueberry jam
  • sűrtett paradicsom = double concentrated tomato puree

Alcoholic drinks

  • pezsgő (édes, száraz) = champagne (sweet, dry)
  • rum = rum
  • konyak = cognac
  • sör = beer
  • vörösbor (száraz) = red wine (dry)
  • fehérbor = white wine

Oils and fats

  • napraforó olaj, étolaj = sunflower oil
  • sertészsír = pork fat
  • kókuszolaj = coconut oil

Other

  • kukoricakeményítő = corn starch
  • csokoládé = chocolate
  • kakaópor (cukrozatlan) = cocoa powder (unsweetened)
  • réteslap = filo sheet
  • leveles tészta = puff pastry
  • babapiskóta = sponge fingers, Savoiardi, lady fingers
  • burgonyapehely = potato flakes
  • húsleves = broth
  • alaplé = stock
  • kifli = dinner roll
  • édes morzsa = sweet crumbs
  • keksz = biscuit
  • lapzselatin = leaf gelatine
  • tortazselé (pros, színtelen) = quick gel (red, clear)
  • ecet = vinegar
  • zabkeksz = oat biscuit

Tools

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s